Sinopis drama Manuskrip Cinta Ayaana ,RTM TV Okey

Manuskrip Cinta Ayaana Manuskrip Cinta Ayaana2
Nantikan drama romantik komedi ‘Manuskrip Cinta Ayaana’ diadaptasi daripada novel karya Khairul Aswad Ramli akan ditayangkan di TV Okey. Drama arahan Ayu Habib mengadingkan Reen Rahim dan Zaki Azeman sebagai pelakon utama.

Manuskrip Cinta Ayaana

Jumlah Episod: 26
Tarikh Tayangan: 2024
Rangkaian: TV Okey (RTM)
Pengarah: Ayu Habib
Produksi: Tekun Resmi Sdn Bhd
Watak Pelakon
  • Reen Rahim sebagai Ayaana
  • Zaki Azeman sebagai Ameer
  • Lia Natalia sebagai Noreen
  • Meor Mohd sebagai Zailan
  • Amanda Misbun sebagai Faridah
  • Omar Abdullah sebagai Haji Zaman
  • Mustaqim Bahadon
  • Mimi Ernida
  • Syuhaida Abraz
  • Kazar

Sinopsis Manuskrip Cinta Ayaana

Naara Ayaana (Reen Rahim) yang femenis dan lantang dengan slogan ‘girl power’nya lantaran dibayangi kehidupan silamnya yang mempunyai seorang ayah yang tak berguna, terdesak untuk menulis sebuah novel cinta. Namun kehadiran seorang pelajar intern di Ayaana Publication bernama Ameer Hakimi (Zaki )merubah segalanya.
Sikap Ameer yang lurus bendul dan gemar mengusik, memikat hati Ayaana untuk mempergunakan lelaki itu bagi kepentingan peribadinya. Ameer diupah dengan sejumlah wang yang besar yang tak mampu ditolak oleh lelaki itu untuk menjadi kekasih gelapnya selama sebulan demi menyiapkan sebuah manuskrip novel cinta.
Namun bila tempoh sebulan itu hampir berakhir, Ayaana mula sedar yang hatinya mula terpaut dengan kebaikkan Ameer dan keluarga lelaki itu yang tulus menerimanya.
“Mula-mula dulu saya panggil mak encik, lepas tu panggil puan, sekarang panggil awak. Agak-agak lepas ni boleh tak kalau saya panggil awak sayang sampai bila-bila?”–Ameer Hakimi
“Dah tak payah nak berangan lebih-lebih. Awak tu cuma kekasih upahan saya aje. Minggu depan kontrak kita tamat. Intern awak pun dah nak tamat. Get back to reality. Get back to your own life.”–Naara Ayaana
Mampukah Naara Ayaana memecahkan tembok keegoaannya dan menyatakan perasaannya kepada Ameer sebelum segalanya terlewat?
Teaser 1
“Ameer, macamana awak buat kerja ni? Kenapa banyak sangat typo dekat manuskrip ni? Awak check betul-betul ke tak? Kalau novel ni dah print, awak nak tanggung semua kerugian ni ke? Ada duit nak bayar?”
“Kenapa pulak mak encik? Saya dah check dah semalam. Ok je semuanya.”
“Ok apanya. Ni typo bersepah. Kalau macam ni cara kerja awak, macamana saya nak bagi markah yang elok dekat pensyarah awak nanti?”
“Eh, yeke? Mungkin masa tengah check tu saya terlelap kut. Tu yang tak perasan ada typo tu. Mana part yang typo tu mak encik? Boleh saya tengok?”
“Awak jangan panggil saya macam tu boleh tak?”
“Panggil apa mak encik?”
“Panggil mak encik tulah. Kenapa awak nak panggil saya macam tu?”
“Eh.. Bukan ke sebelum-sebelum ni saya panggil macam tu?”
“Saya tak suka awak panggil saya macam tu.”
“Oklah. Kalau macam tu mak encik nak saya panggil mak encik apa?”
“Panggil puanlah nak panggil apa lagi? Staf dalam pejabat ni semuanya panggil saya puan. Awak sorang je panggil saya macam tu. Awak ni datang dari ceruk kampung mana ni?”
“Amboi puan. Garang sungguh.. Kalau macam tu saya panggil puan, sayanglah. Boleh? Mana tau kalau-kalau garang puan tu..”
“Ameer. Kalau awak nak habiskan praktikal awak dekat sini, awak kurangkan joke awak yang tak berfaedah tu.”
“Yelah-yelah. Saya mintak maaf mak encik…”
“AMEER!”
“Ok-ok. Saya mintak maaf puan!”
“………..”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top