Sinopsis penuh, Lambaian Ramadan tv3

lambaian ramadan tv3
A Aida Production Sdn Bhd akan membawakan drama khas untuk bulan ramadan nanti berjudul ‘Lambaian Ramadan’. Menampilkan pelakon-pelakon hebat seperti Adi Putra, Elizad Sharifuddin, Puteri Balqis, Reen Rahim dan ramai lagi. Drama karya A.Aida ini diarahkan oleh Along Kamaluddin dan skrip oleh Wan Mahani Wan Hassan. Nantikan tayangannya pada bulan puasa menerusi slot Samarinda TV3.

Continue reading “Sinopsis penuh, Lambaian Ramadan tv3”

“Simcard Tone Excel : Haram kerana berunsur helah dan riba tanpa sedar” – PhD Islamic and Banking

Di sebalik #kisahbata dan Simcard Tone Excel – Satu Pandangan
Terlalu banyak pertanyaan diterima tentang #toneexcel. Saya pernah tulis di muamalat.my tapi tidak menjawabnya secara ‘direct to the point’. Kali ini supaya lebih faham, terutama para ustaz dan penuntut muamalat, perhatikan baik-baik. Dalam proses ‘tahqiq al-manat’, situasi ini, dalam usul fiqh (teori hukum Islam) dikenali sebagai ‘al-khafi’. Al-khafi ialah satu situasi yang mana ‘al-manat’ atau objektif hukum itu sudah jelas pada peringkat teori, tapi kabur dalam aspek pelaksanaannya, lantaran kesukaran kita untuk mengkonsepsikan realiti dalam bentuk yang jelas. Yang kabur itulah saya jelaskan dalam bentuk tamsilan mudah melalui #kisahbata.

Continue reading ““Simcard Tone Excel : Haram kerana berunsur helah dan riba tanpa sedar” – PhD Islamic and Banking”

Resepi buat aiskrim Oreo cara mudah

oreo , oreo ice cream, gambar oreo aiskrim

Hari itu kita dah kongsikan mengenai resepi cara nak buat aiskrim choki-choki, mudah jer kan? So hari ini kita sambung pula untuk tutorial cara nak buat aiskrim yang mudah juga nih. Aiskrim Oreo nama dia.

Apa yang penting ialah bahan asas dan utama kenalah ada, kalau takda, memang tak payah buatlah. Beli je habis cerita.

Bahan bahan Ais krim Oreo

Continue reading “Resepi buat aiskrim Oreo cara mudah”

Resepi mudah, aiskrim coklat choki-choki

Senang jer sebenarnya nak buat aiskrim choki-choki. Yang penting, siapkan bahan-bahan asas dia tuh. Yang penting peti ais kena adalah. Hehe.

Bahan-Bahan Asas. 

1. Susu Pekat 1 Tin

2. Susu Cair 1 Tin (Marigold contohnya)

3. Coklat Choki-Choki. Jangan beli coklat cadburry sudah. Itu kira aiskrim lain namanya.

4. Plastik Aiskrim (penting nih)

5. Tepung Jagung

6. Garam secukup rasa. Huhu…

Cara Buat Aiskrim Choki Choki …  Continue reading “Resepi mudah, aiskrim coklat choki-choki”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...