Malaysia dijangka alami musim kering sehingga Mei 2019

kemarau, kemarau panjang,
Mengambil kira senario semasa, Xavier menasihati agar penyaluran air kepada pengguna baik dari segi keperluan harian, industri dan pertanian, khususnya penanaman padi, perlu dikawal.
KUALA LUMPUR: Malaysia dijangka mengalami musim kering sehingga Mei ini dengan Johor, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Pahang dan Kelantan akan merekodkan hujan kurang daripada 25 peratus purata hujan tahunan bagi tempoh April-Mei ini.

Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar berkata situasi itu akan menyebabkan keadaan panas dan kering serta mengurangkan sumber air sungai dan empangan di negeri terbabit.

Setakat ini, dua lokasi tidak menerima hujan selama lebih 30 hari iaitu Hulu Perak di Perak (56 hari, tahap amaran) dan Setiu, Terengganu (31 hari, waspada), katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Menurutnya tujuh lokasi menerima hujan kumulatif lebih rendah berbanding rekod hujan semasa fenomena El Nino (2015-2016) atau pada tahap bahaya bagi tempoh Januari-Mac iaitu Padang Terap (Kedah), Cameron Highlands dan Kuantan (Pahang), serta Dungun, Hulu Terengganu, Kemaman dan Kuala Terengganu (Terengganu).

Sementara itu, beliau berkata empat lokasi lagi pada tahap amaran iaitu Rembau dan Tampin (Negeri Sembilan), Rompin (Pahang) dan Hulu Perak, Perak.

Xavier berkata tiga lembangan dijangka memerlukan tambahan bekalan air daripada empangan sedia ada iaitu Lembangan Sungai Muda (Empangan Beris), Lembangan Sungai Kedah (Empangan Muda, Pedu dan Ahning), serta Lembangan Sungai Melaka (Empangan Jus).

Keadaan itu katanya disebabkan aktiviti penanaman padi yang sedang giat dijalankan sehingga April ini.

“Jabatan Pengairan dan Saliran mencadangkan kepada pihak berkuasa negeri agar mengambil tindakan membuat pelepasan air secara terkawal daripada empangan terlibat,” katanya.

Mengenai storan empangan, Dr Xavier berkata tiga empangan merekodkan storan kapasiti dalam lingkungan 50 peratus iaitu Empangan Muda di Kedah (58.97 peratus) serta dua empangan di Johor iaitu Machap (55.61 peratus) dan Sembrong (54.07 peratus).

READ
Punca gastrik dan penawar terbaik untuk atasinya

Mengambil kira senario semasa, beliau menasihati agar penyaluran air kepada pengguna baik dari segi keperluan harian, industri dan pertanian, khususnya penanaman padi, perlu dikawal.

— BERNAMA

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: