Stan lee, 95 tahun!

 stan lee,
Stan Lee, creator of Spider-Man and other Marvel superheroes, dead at 95

LOS ANGELES: Stan Lee, yang mebuat komik (marvel) seperti Spider-Man, Iron Man, Hulk, Black Panther dan pasukan berkembar dari ahli-ahli sihir Marvel Comics lain yang menjadi tokoh mitos dalam budaya pop dengan kejayaan yang melonjak di box office filem, meninggal dunia pada usia 95, anaknya berkata pada hari Isnin. 

Sebagai penulis dan editor, Lee menjadi kunci kepada kenaikan Marvel ke dalam titan buku komik pada tahun 1960an, dengan kerjasama artis seperti Jack Kirby dan Steve Ditko, beliau mencipta wira-wira yang akan memikat generasi pembaca muda. 

“Dia merasakan kewajipan kepada peminatnya untuk terus mencipta,” kata anak perempuannya JC Lee dalam satu kenyataan kepada Reuters. “Dia suka hidupnya dan dia suka apa yang dia lakukan untuk hidup. Keluarganya menyayanginya dan penggemarnya menyukainya. Dia tidak boleh digantikan. “

Dia tidak menyebutkan keadaan kematian Lee tetapi laman web berita selebriti TMZ berkata, sebuah ambulans dipanggil ke rumahnya di Hollywood Hills pada awal Isnin dan dia meninggal dunia di Pusat Perubatan Cedars-Sinai.

“Stan Lee adalah luar biasa dengan watak-watak yang diciptanya,” kata Bob Iger, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif The Walt Disney Co dalam satu kenyataan. “Skala imaginasinya hanya melebihi saiz hatinya.”

Disney membeli Marvel Entertainment pada tahun 2009 untuk $ 4 bilion dalam perjanjian untuk memperluaskan senarai watak Disney, dengan yang paling ikonik yang telah dihasilkan oleh Lee.

Lee terkenal kerana peranannya dalam filem Marvel, menarik seorang gadis dari serpihan runtuh pada tahun 2002 “Spider-Man” dan berkhidmat sebagai emcee di kelab jalur pada tahun 2016 “Deadpool.” Pada kotak pejabat 2018 melanda “Black Panther, “yang memaparkan superhero hitam terkemuka Lee, dia adalah penaung kasino.

Orang Amerika sudah biasa dengan wira-wira sebelum Lee, sebahagiannya terima kasih kepada pelancaran Superman oleh Detective Comics pada tahun 1938, syarikat yang akan menjadi Comics DC, kehadiran Marvel.

Lee banyak dikreditkan dengan menambah kerumitan baru dan kemanusiaan kepada wira-wira.Watak-wataknya tidak dibuat dari batu – walaupun mereka kelihatan telah dipahat dari granit.Mereka mempunyai kasih sayang dan kebimbangan wang dan mengalami kekurangan tragis atau perasaan tidak selamat.

“Saya rasa bersenang-senang untuk belajar sedikit tentang kehidupan peribadi mereka, tentang personaliti mereka dan menunjukkan bahawa mereka adalah manusia dan juga super,” kata Lee kepada NPR News pada tahun 2010.

Beliau mempunyai bantuan dalam merekabentuk wira-wira tetapi dia mengambil pemilikan penuh untuk mempromosikan mereka.

Ciptaannya termasuk anak remaja Spider-Man, Hulk yang terikat otot, orang luar mutan The X-Men, The Four Seasons yang rapat dan pencipta playboy Tony Stark, yang lebih dikenali sebagai Iron Man.

Puluhan filem komik Marvel, dengan hampir semua watak-watak utama Lee dicipta, dihasilkan dalam dekad pertama abad ke-21, yang menghasilkan lebih daripada $ 20 bilion di teater di seluruh dunia, menurut penganalisis kotak.

Box Office Mojo laman web itu berkata, “Black Panther” mempunyai gross di seluruh dunia sebanyak $ 1.34 bilion.

Spider-Man adalah salah satu watak paling berlesen yang pernah ada dan dia telah melonjak melintasi kaki langit New York sebagai kembung gergasi di Parade Hari Kesyukuran Macy.

Lee, sebagai tangan yang diupah di Marvel, menerima bayaran balik yang terhad pada kejatuhan daripada wataknya.

Dalam kontrak tahun 1998, dia bergelut dengan klausa untuk 10 peratus keuntungan dari filem dan rancangan TV dengan aksara Marvel. Pada tahun 2002, dia menyaman untuk menuntut bahagiannya, beberapa bulan selepas “Spider-Man” menawan teater filem. Dalam penyelesaian undang-undang tiga tahun kemudian, beliau menerima bayaran satu kali $ 10 juta.

Studio Hollywood membuat wira-wira asas strategi mereka menghasilkan filem yang lebih sedikit dan bergantung pada keuntungan besar dari blockbusters. Sesetengah orang menganggap bahawa, sebagai hasilnya, kekayaan Lee telah meningkat. Dia membantah itu.

“Saya tidak mempunyai $ 200 juta. Saya tidak mempunyai $ 150 juta. Saya tidak mempunyai $ 100 juta atau di mana-mana sahaja, “kata Lee kepada majalah Playboy pada tahun 2014. Setelah berkembang dalam Kemelesetan Besar, Lee menambah bahawa dia” cukup gembira untuk mendapatkan gaji yang bagus dan diperlakukan dengan baik. “

Pada tahun 2008, Lee dianugerahkan Pingat Kebangsaan Kebangsaan, anugerah kerajaan tertinggi untuk artis kreatif.

BANTUAN UNCLE

Lee dilahirkan sebagai Stanley Martin Lieber di New York pada 28 Disember 1922, anak lelaki imigran Yahudi dari Romania. Pada usia 17, dia menjadi budak lelaki di Timely Comics, syarikat yang akan berkembang menjadi Marvel. Beliau mendapat pekerjaan dengan bantuan dari sambungan dalaman, pamannya, menurut autobiografi Lee “Excelsior!”

Lee tidak lama lagi mendapat tugas menulis dan promosi. Dia menulis kisah dan kisah-kisah Barat, serta kisah superhero, dan sering menulis berdiri di teras Long Island, New York, di rumah bersama dengan isterinya, pelakon Joan Lee, yang telah menikah pada tahun 1947. Dia meninggal pada tahun 2017.

Pasangan ini mempunyai dua orang anak, Joan Celia dilahirkan pada tahun 1950 dan Jan Lee yang meninggal dalam masa tiga hari sejak kelahirannya pada tahun 1953.

Pada tahun 1961, bos Lee melihat kejayaan penerbit saingan dengan tentera salib bertepuk tangan dan memberitahu Lee untuk memimpikan pasukan superhero.

Pada masa itu, Lee merasakan komik adalah kerjaya yang mati. Tetapi isterinya mendesaknya untuk memberikan satu lagi tembakan dan mencipta watak-watak kompleks yang dia mahu, walaupun ia membawa kepada penembakannya.

Hasilnya ialah Four Fantastic. Ada yang diperkuat Mr Fantastic, isteri masa depannya Invisible Woman, saudaranya Obor Manusia dan kuat The Thing. Mereka seperti keluarga yang setia tetapi tidak berfungsi.

“Watak Stan sentiasa ahli wira yang mempunyai sejumlah kemanusiaan tentang mereka atau kecacatan,” kata Shirrel Rhoades, bekas naib presiden Marvel dan penerbitnya pada pertengahan 1990-an.

“Sebagai Superman sebagai ikonik, dia dianggap Pengakap Anak. Dia tidak mempunyai kelemahan sebenar, “kata Rhoades. “Ketika anda mengambil Spider-Man, anak-anak mengenal pasti dengannya kerana dia mempunyai masalah seperti yang mereka lakukan. Dia mengalami kecederaan yang hebat.

“Lee terlibat artisnya dalam proses mencipta cerita itu dan juga watak-wataknya sendiri, dalam apa yang akan dikenali sebagai” Kaedah Marvel. “Kadang-kadang membawa pengkritik untuk menyalahkan Lee kerana mengambil kredit untuk idea bukan sepenuhnya miliknya sendiri.

Dia menyifatkan proses kreatifnya kepada Reuters dalam menggariskan bagaimana dia menemui wataknya, Thor, dewa guruh yang dipinjam dari mitos Norse.

“Saya cuba memikirkan sesuatu yang akan menjadi berbeza,” katanya. “Apa yang lebih besar dan lebih kuat daripada Hulk? Dan saya fikir mengapa tidak seorang tuhan yang legenda? “

Untuk memberi Thor lebih banyak pukulan retoris, Lee memberinya dialog yang digayakan selepas Alkitab dan Shakespeare.

Bagi Tony Stark-Iron Man, beliau didasarkan kepada industrialis Howard Hughes, Lee memberitahu penemubual.

SOAPBOX

Lee menjadi penerbit Marvel pada tahun 1972. Beliau pergi ke litar kuliah, berpindah ke Los Angeles pada tahun 1980 dan mengejar peluang untuk wataknya dalam filem dan televisyen.

Melalui semua itu, dia terus berhubung dengan peminat, menulis sebuah lajur yang dipanggil “Soapbox Stan” di mana dia sering tergelincir dalam kata “Nuff Said” atau tanda “Excelsior”! Twitter.

“Stan adalah seorang watak. Dia adalah watak seperti apa yang pernah diciptanya, “kata Rhoades. “Dia mencipta dirinya sendiri.”

Lee semua tetapi berpisah dengan Marvel selepas menjadi pengerusi emeritus syarikat. Tetapi dalam 80-an dan 90-an, Lee adalah projek baru, menjalankan syarikat yang dikenali sebagai POW!Hiburan.

“Warisan terbesarnya bukan sahaja penciptaan watak-wataknya tetapi cara dia membina budaya yang telah menjadi komik, yang sangat penting,” kata Robert Thompson, pakar budaya pop di Universiti Syracuse. – REUTERS 

 

READ
Muslim niaga, apa yang perlu anda tahu

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: