Resepi kek lapis horlick

kek lapis horlicks
Bahan-Bahan:

10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum (saya gunakan tpg HK)
200 gm Horlicks
1 tin susu pekat (397gm)Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung dan horlicks. Kacau/gaul rata-rata. Bakar dgn suhu abt 200 darjah Celsius (api grill je) selapis-selapis hingga selesai.

Kek yg dibawah ni pula request dari teman sekerja, Kek Lapis plain jer. Tak mau taruk apa2 agar anak2 beliau dapat sama2 menjamu selera. Oleh kerana tempahan orang, tak dapatlah saya “bedah-siasat” kek tu utk melihat isi dalamannya, heheh…

Foody Bloggers | Resepi kek lapis horlick sukatan cawan

memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Selanjutnya adalah gambar mengenai New 77 Resipi Kek Lapis Sarawak Noy Yullan yang bisa sobat jadikan contoh.

Resepi kek lapis horlick sukatan cawan. Rasanya sangat enak masam masam manis. Apabila dipotong kejadianya snagat cantik. Kek lapis horlicks bahan bahan.

Ada yg terliur ke tngk kek ni. Jom kami kongsikan resepi kek asam manis istimewa ini untuk anda cuba di rumah. Sukatan gelas boleh ikut sukatan cawancup yang ada dijual di kedai bakery atau kat diy pun ada.

Kalau resepi kek lapis plain ni kena tambahkan sukatan tepung gantikan horlicks ya. Bila dicampur dengan horlick makin sedaplah kek yang saya buatkan untuk dia. Saya ingin sekali mencoba resepi kek lapis horlick yg rozzan buat tapi kek nie tak perlu gunakan mcm ovelett kesaya harap rozzan dapat membantu saya.

READ  Resepi biskut almond London

Topping pun saya hanya gunakan nutella yang di pipping ke atas kek dan berpaduan antara nutella dan kek coklat horlick ini sungguh sedap sekali. 10 biji telur 16 oz mentega. Dah cerita sedikit sebanyak jom lah kita berbalik pada resepi kali ini resepi kek lapis kukus milo horlick.

Sekali pandang macam kuih lapis bila 2 kali pandang dan tngk pada bahan2 baru tau rupanya kek. Panaskan kukusan terlebih dahulupastikan tutup ketika memanaskan pengukus dan gris loyang dengan. Semalam saya buatlah kek lapis choco horlicks nifulamakkkk mmng sedap betullah.

Rm390 je 1 set sy tgk haritu. Boleh klik di sini untuk resepi kek lumut yang lembab dan sedap ala ala kek lapis sarawak yang cukup terkenal tu. Untuk resepi kek lapis berasaskan horlick juga anda boleh klik di entry terbqru saya ni resepi kek lapis idola mudah dan sedap.

Kalau pergi beraya di sarawak jangan terkejut melihat resepi kek lapis horlick cheese kek lapis pandan kek lapis cheese kek hati parek kek belacan kek hati parek di atas meja hidangansememangnya telah menjadi tradisi bagi orang sarawak menyediakan hidangan ini kepada tetamu yang datang berayaselain itu juga gandingan ideal adalah air gas atau air bikarbonatya betul. Dalam hati tak sabar nak mencuba dan merasa. Lagi pulak penggunaan serikaya dan susu pekat manis mengingatkan saya kek lumut yang sangat sedap yang saya sediakan dulu.

Saya tertarik membaca kek ini yang ditulis sebagai sangat lembab dan gebu. Kek lapis asam manis salah satu resepi kek lapis yang agak terkenal. Tips untuk dapatkan lapisan yang sekata adalah sebelum lapisan dituang ke dalam bekas untuk dikukus sukatan akan ditimbang tepat sebanyak 200 gram.

READ  Resepi kek Pisang

250g mentega tulen 12 cawan gula halus 5 biji telur gred a 12 tin susu pekat manis 70g horlicks 30g serbuk koko 1 sudu teh esen vanila 12 cawan tepung hongkonggandum cara2. Dan saya ucap kan terima kaseh terlebih. Betul saya akan berkongsi resepi kuih lapis tepung gandum.

Ini semua gara2 tergoda tngk kek yg hasue buat tempohari.

Sumber lain https://www.youtube.com/watch?v=4AvhlaG8324

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: