MINUMAN XING FU TANG DANGAN THE ALLEY HALAL KE ? bubble tea

burble tea haram,

Pertama sekali aku ingin ucapkan terima kasih sebab berani mengemukakan perkara ini.

To my Non-Muslim Friends… tq for all the respectful comments from some of you guys yang tak menjadikan isu agama ini main main. Ada yang masih lagi main-main, aku anggap korang tak faham dia punya flow dan apa yang berlaku. No problem.

Dan kepada yang masih ada argument… mungkin pelik kenapa Itu Halal and Haram and sijil halal sangat penting.

As easy as setiap agama ada pegangan masing2 , Islam ini menekankan faktor Halal bukan utk menyusahkan, tapi memudahkan.

For your information halal is not only about pork, Arak, Dog and all…

Halal ni combination of all aspects… it’s about the source of ingredients that they use. The process of the raw, the storage and the handling process.

Why sangat susah?

Itulah agama Islam… panjang nak story keindahan nya menjaga setiap satu dari ini adalah ajaran bukan pilihan.

Betullah ini hanya satu minuman . Apa yg Haram?

Tapi dari minuman ini yg walau dibancuh di depan mata , adalah diketahui sumber pearl itu dari mana? Ada kah tambahan gelatin ? Adalah serbuk serbuk itu diletakkan perasa atau penyediaan serbuk Bercampur bersama serbuk lain?

Terlalu banyak…

So my concern adalah to those yg membuat provokasi tanpa melihat dari sudut positif posting penulis…

Beliau memberi satu peringatan… membuatkan ramai bertanya.

Its okay… kalau ada Halal Taiwan, Indonesia, Bangladesh pun… so minumlah selepas dh dapat Halal Malaysia.

Mesti ada sebab kena Halal Malaysia belum dapat. Maksud ada spesifikasi belum lepas.

So bagi Mereka ruang utk melepasi fasa itu. Lepas tu minumlah puas puas.. i pun nak beratur sama hhe.

READ
Muslim niaga, apa yang perlu anda tahu

Ingat…Mungkin di Taiwan lepas HALAL sebab semua tempat, penyediaan and bahan mentah semua nya complete ikut piawaian. So ingat tak semua tempat sama.

Analogi mudah.. kita buka kedai makan di kedah. Bahan mentah ambik di kedah… mungkin kedai bahan mentah Halal .

Tapi kita buka kedai di Johor, tapi bahan mentah di johor belum halal. So kedai kita masih belum mampu disahkan halal. MAKSUD ADA TERSANGKUT. So tak sama kedah dan johor.

So tak boleh la bandingkan Halal luar dengan Halal negara sendiri yg ada piawai yg berbeza.

Kalau Jakim pun uolls dah taknak percaya… hmmm takpala.. at least ramai dh bantu tegur nk ingatkan.

Btw boleh tanya diri apa
Mudarat dekat aku kalau tak cuba? Jika tiada mudarat… yakin bahawa air ini halal
Maka sabarlah menunggu Halal cert dikeluarkan. 🤗

Jangan tetiba dah minum… ada berita sahih air ini Haram… kita penat menjawab di snaa.

Makan minum ini darah daging. Kamon guys… kita semua lebih baik dri ini….

Jom buka minda and berlapang dada

sumber lain:

Pendapat orang lain pasal buble tea halal atau haram.

Anda yang nilaikan. Ada otak fikir,

1 thought on “MINUMAN XING FU TANG DANGAN THE ALLEY HALAL KE ? bubble tea”

  1. Pingback: Minum Xing Fu Tang disahkan Halal, oleh MUI (Halal Indonesia)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: