Apa itu bitcoin, dan kesannya kepada negara?

bitcoin, apa itu bitcoin, gambar bitcoin,

Apa Itu Bitcoin ?

Bitcoin adalah matawang digital yang digunakan di internet dan sistem pembayaran digital yang pantas. Ia boleh dihantar dari satu individu kepada individu lain melalui website di internet tanpa melalui bank (seperti p2p) . Ini bermakna kos penghantaran wang adalah lebih mudah, cepat dan murah.

Matawang digital tunggal ini boleh digunakan di seluruh dunia oleh sesiapa saja tanpa perlu tertakluk kepada sebarang jenis matawang dunia. Matawang ini juga tidak boleh dibekukan kerana ia tidak melalui mana-mana bank.

Bagaimana Bitcoin Bermula ? 

Matawang ini dicipta oleh seorang yang hanya dikenali dengan nama Satoshi Nakamoto yang dipercayai berbangsa Jepun. Ada yang menyatakan Satoshi Nakamoto adalah satu watak yang tidak wujud sebenarnya. Watak ini diwujudkan untuk melindungi individu atau kumpulan sebenar yang mewujudkan matawang ini.

Satoshi Nakamoto is the name used by the unknown person or persons who designed bitcoin and created its original reference implementation. As part of the implementation, they also devised the first blockchain database. In the process they were the first to solve the double-spending problem for digital currency.

Bagaimana Mendapatkan Bitcoin ?

Bitcoin ini boleh dicipta melalui satu aplikasi yang dipanggil Bitcoin Miner. Dengan membuat ‘kerja’ di situ anda akan diberikan Bitcoin. Kerja bermaksud membuat aktiviti teknikal yang memakan masa.

Bagaimana Bitcoin disimpan ?

Bitcoin disimpan dalam Bitcoin Wallet, website seperti bank online atau paypal yang biasa anda gunakan. Anda juga boleh gunakan Bitcoin Wallet ini untuk menghantar dan menerima duit. Penghantaran dan penerimaan adalah berdasarkan kepada alamat email dan password anda.

Apa Yang Boleh Dibeli dengan Bitcoin ?

Kebanyakkan kedai-kedai online di internet sudah mula untuk menerima pembayaran melalui Bitcoin. Buat masa ini anda boleh membeli games, t-shirt, alat musik, alat mainan, ebook dan jutaan barangan lain.

Berapa Nilaian Bitcoin ?

Nilai Bitcoin buat masa ini belum lagi stabil. Ia pernah turun serendah USD 2 dan pernah naik setinggi USD 6. Harga semasa Bitcoin adalah USD 14.00 (RM53). Trend semasa menunjukkan matawang ini akan menjadi stabil dalam tempoh masa beberapa tahun lagi.

Daripada perbincangan di atas, kita dapat lihat undang-undang berkaitan Bitcoin dan matawang kripto boleh mendatangkan kesan positif dan juga negatif. Apa pun, momentum ini sudah tidak dapat dihentikan lagi, dan menjelang 2020 kemungkinan besar majoriti dunia sudah pun mempunyai undang-undang berkaitan matawang kripto di negara masing-masing. Dan sama ada kesannya adalah positif atau negatif, apa yang pasti adalah matawang kripto sudah pun dianggap sebagai sesuatu yang akan kekal lama di mata dunia.

Kesan bitcoin kepada negara :

Baik / Positif.

Kita semua sudah sedia tahu tentang sejarah penciptaan Bitcoin. Tujuan utama Bitcoin wujud adalah untuk memberi kuasa kembali kepada orang ramai, melalui proses desentralisasi. Pada masa yang sama, penggunaan Bitcoin melindungi hak privasi pengguna dan juga menghilangkan keperluan untuk bergantung kepada pihak ketiga dalam transaksi. Kesemua itu adalah misi dan visi Bitcoin.

Namun begitu, kenyataannya adalah kawal selia diperlukan, lebih-lebih lagi dalam sesebuah industri yang sudah memproses berbilion dolar. Dan bagi kebanyakan orang, jaminan kerajaan memberi lebih keyakinan terhadap Bitcoin dan matawang kripto. Contoh terbaik adalah negara Jepun.

Kesan paling utama daripada pengiktirafan kerajaan Jepun adalah kenaikan dalam permintaan Bitcoin dalam negara itu. Jepun kini merupakan antara negara yang mempunyai transaksi terbesar Bitcoin, selain daripada Amerika Syarikat. Semasa undang-undang Jepun mula efektif selepas 1 Mei, harga Bitcoin mula naik daripada USD$1,200 ke lebih USD$2,000 dan trajektori Bitcoin masih lagi menaik sehingga kini.

Selain itu, penerimaan kerajaan Jepun telah memberi kelulusan rasmi kepada perniagaan di seluruh Jepun untuk mula menerima Bitcoin sebagai bayaran. Syarikat perniagaan besar seperti Bic Camera, Megane Super dan Marui sudah pun membuat perancangan untuk menerima bayaran dalam bentuk Bitcoin di cawangan-cawangan mereka seluruh Jepun. Sebanyak lebih 260,000 kedai yang menggunakan aplikasi point-of-sale oleh Air Regi juga akan mula menerima Bitcoin menjelang akhir 2017.

Akhir sekali, pengiktirafan kerajaan Jepun telah menjadi contoh terbaik bagi negara-negara lain dan hasilnya adalah seperti domino effect, di mana negara-negara lain seperti Russia dan Australia, malah Malaysia sendiri, sudah mula membuat perancangan untuk mengawal selia Bitcoin dan seterusnya matawang kripto. Secara perlahan-lahan Bitcoin mula menjadi nama yang besar dan signifikan di mata dunia, membuka pintu untuk matawang kripto lain menembusi dunia sebenar.

Persoalan paling utama di sini, Adakah Bitcoin bakal mengubah kewangan dunia sepertimana internet / email mengubah industri penerbitan ?

Tidak dapat dipastikan. yang pasti setelah tiada internet, maka tiadalah bitcoin. Sekian terima kasih. Huhu..

Daripada perbincangan di atas, kita dapat lihat undang-undang berkaitan Bitcoin dan matawang kripto boleh mendatangkan kesan positif dan juga negatif. Apa pun, momentum ini sudah tidak dapat dihentikan lagi, dan menjelang 2020 kemungkinan besar majoriti dunia sudah pun mempunyai undang-undang berkaitan matawang kripto di negara masing-masing. Dan sama ada kesannya adalah positif atau negatif, apa yang pasti adalah matawang kripto sudah pun dianggap sebagai sesuatu yang akan kekal lama di mata dunia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top